2015. február 11., szerda

fizikául bölcsész szájjal

Alapvetően háromféle ember létezik a Földön: 
csoport 1.: akik imádják a fizikát
csoport 2.: akik utálják a fizikát "a tanár miatt"
csoport 3.: akik utálják a fizikát "mert nincs hozzá tehetségem"
Észrevettétek már, hogy a definícióknak micsoda filozofikus mélységei vannak? Sì sì, igen igen. Az összes fizikusnak adnék egy filozófia diplomát is. Ráadásul ELTE diplomát. (megvolt a reklám helye)
         A maghasadás elmélete meglehetősen egyszerű: itt áll előttünk Kiss Pista, mezei nevén 235-ös urán izotóp, aki megérzi Nagy Manci (becenevén: neutron bébi) kisugárzását. Manci olyan kegyetlenül jó csaj, hogy Pista elkezd miatta megváltozni, mert hát elég nagy bunkó volt előtte, és nem akar rossz színben feltűnni Manci előtt. A haverjai cikizik, és a nagy változás miatt már 236-os tömegszámú izotópnak csúfolják. Manci elkezd érdeklődést mutatni Pista irányába, aki erre fellelkesül, "rezgésbe jön" - lám, nem volt hiába az erőfeszítése! Ekkor egész lénye megváltozik - a fellelkesültség miatt az egész lénye, atommagja megváltozik. 
Na és mi lesz a haverokkal? Háhá. A haverok miatt Pistában igen nagy feszültség keletkezik, az egyik része Mancihoz húzza, vele akar több időt tölteni, a másik fele pedig a barátaival. Mindez már-már skizofrén állapotba hozza Pistát, akiben ott van azért a józan, racionális ész is (egyszerűbb nevén Coulomb-taszítás). Pista leül gondolkozni, agya, a Coulomb-taszítás azt javasolja neki, végképp szakítson ezzel a haverok vagy Manci dilemmával - Pista sajna döntésképtelen, ezért "nagy sebességgel szétlökődik" a lelke.
        Pista végül elhatározza magát, és Mancival összejönnek, a magreakciójuk során a két lélek "(atommag) közt egyre nagyobb fajlagos energiájú (mélyebb energiájú) állapot jön létre. Ez megfigyelhető a kötött rendszerek esetén általánosan megfigyelhető energiaminimumra törekvés elvével." - ja igen, 20 évnyi házasság után az ember már a minimummal is beéri - Manci sört visz Pistának, aki cserébe nem horkol olyan hangosan éjszaka.
        Persze a végének happy endnek kell lennie, ezért találták ki a magfúziót. Pista és Manci szerelméből pedig egy harmadik atommag, akarom írni, gyerek lesz. 
         A radioaktív sugárzás az önbizalom hiányos és a határozott emberekről szól. A stabil atommaggal (lélekkel) rendelkező emberek bomlását még nem figyelték meg. Az instabil atommagok viszont minden külső beavatkozás nélkül is keresik, hogyan tudnának mások lenni, elhagyni magukat, és végül megváltoztatják a lelküket. Ezeknek az embereknek a kisugárzása is másmilyen lesz - erősebb, nagyobb, fényesebb. Mert mertek változni.
      Hogy hányas voltam fizikából? Mindig görbült. És nekem ennyi bőségesen elég volt. Egyébként a 3. csoportba tartozom.




5 megjegyzés:

  1. Anna, először is: nem hiszem el, hogy a hármas csoportba tartozol, ha ilyen jól el tudtad ezt magyarázni. :)
    Másodszor: ha ilyen jól magyaráznának a fizikát (és egyéb hasonló tárgyakat) tanító tanárok, akkor nem lenne kettes és hármas csoport. :) Szerintem nem jó helyre felvételiztél. Szóval, még van két nap. Tessék jelentkezni fizika érettségire, és szeptembertől felvenni a fizikát minornak! ;)

    VálaszTörlés
  2. Hajaj, biztos hogy nem. :) Azért próbáltam mindig így elmaszkírozni, kifordítani a szabályokat, hogy valahogy megmaradjanak az emlékezetemben. Összeadni-kivonni a mai napig nem tudok fejben. Vagy legalábbis sok-sok súlyos perc telik le addig mire megszülöm (az egyébként rossz) választ. :D Domit rengetegszer fárasztottam ezekkel az átírt definíciókkal - minden témához van, de ha mindet leírnám, nagyon hosszú lenne ez a bejegyzés. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. * magyar nyelv és irodalom lesz a minor szakom. :)

      Törlés
  3. Ez döbbenetes volt, szívesen tanulnék veled fizikát. (Hát nem gondoltam volna hogy valaha leírok egy ilyet mondatot.) Nosztalgikus emlékeket ébresztettél :)

    VálaszTörlés
  4. Nem gondoltam volna, hogy valaha is azt mondja, írja valaki, hogy tanulna velem fizikát. - azért a számolásos részek nem mennek így. :D örülök, hogy szórakoztató bejegyzés lett, köszönöm, hogy elolvastad. :)

    VálaszTörlés