2015. február 7., szombat

sziklamászás és társai


            Képzeljünk el egy olyan rádiót, amin egyszerre több adót is lehet hallgatni - mondjuk egyszerre időjárás jelentést, múzeum megnyitót, híreket, és aláfestésként Miley Cyrus hangja vonaglik a háttérben (fuj). Fárasztó. Az agyamban mindig ilyen zűrzavar van, csak popénekesnők nélkül. Szkizoid gyökök vannak bennem - ezt egyszer egy pszichológiai atlaszban olvastam, nyár volt és iszonyúmeleg és az udvarban a keresztapám épp fejezte le a csirkéket, amiket utána felbontottunk. Anyukám gyerekkori szobájában felejtettem magamat, és találomra beleolvastam a könyveibe.
           Azt a mércét állítom föl mindenhez (könyvek, filmek, zenék, meg minden, amit valahogy mérni lehet, kell), hogy képes-e befagyasztani ezt a zagyvaságot a fejemben. Nővéreimmel elmentünk falat mászni, még sosem voltam. Öregem! Ahogy ott álltam a rohadt nagy fal előtt, az járt a fejemben, hogy oda? Föl? Én? De ha én nem, akkor mégis ki? Úgysem akarok sokáig élni. 
            Csak utólag jöttem rá, hogy a két óra alatt, amíg ott voltunk, nem gondoltam semmi de semmi másra. Nem jutott eszembe semmi más, csend, csend, gyönyörűszép csend volt a fejemben. Az egyetlen célom, ami lekötötte minden figyelmemet, az az volt, hogy a lehető legjobb fogásokat találjam meg a falban, egyiket a másik után, egyre feljebb és feljebb haladva. És felértem. Sikerült. Többször. Egyszer lenéztem, és azt a távolságot úgy érzékeltem, mint amikor nagyon erősen eszembe jut egy verssor, vagy hasonlat, és hirtelen döbbenetesen messzire kerülök magamtól, csak bámulom, ami körülöttem van, üvegfalon, tejüvegen keresztül, az az egyetlen dolog, amire pedig koncentrálok, óriási lesz. Olyankor kapom meg, hogy nem figyelek, pedig pont az ellenkezőjét érzem - soha nem figyelek egyetlen dologra annyira, mint amikor szavak jutnak róla eszembe. 
               Türelem kellene. Az nincsen. Nekem, legalábbis. De ott nem lehetett elkapkodni, mert különben leestem volna. Szépen, lassan. Egyik kiálló követ megtalálni a másik után. Úgy menni végig. Türelem kellene.